ECO-fórum

Date: 06/06/2016

By: szűcséva

Subject: a világ

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik." Albert Einstein

Reply

—————

Date: 04/05/2016

By: ecori

Subject: Tudom, tudod? Ő tudta!

„A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben. Ó nincs a földön oly silány anyag, mely így vagy úgy ne szolgálná javad; De nincs oly jó, melyben ne volna vész, ha balga módra véle visszaélsz!” - William Shakespeare

Reply

—————

Date: 28/04/2016

By: ecori

Subject: a jó ember

„A jó ember örökséget hagy még unokáinak is…” (Példabeszédek 13:22).

A legnagyobb ajándék nem mindig az, amit a végrendelet tartalmaz; keress inkább valami nagyobb jelentőségűt, valamit, ami arra mutat rá, ki voltál! Egy dolog a sikert a bankszámla egyenlegével, a hátrahagyott ingatlanok nagyságával, vagy a befektetések értékével mérni. Egészen más azonban olyan nem kézzelfogható dolgokkal lemérni, mint például azzal, hogy valaki hűséges házastárs volt, nagyszerű gyermekeket nevelt fel, építette Isten országát, és égő fáklyát adott tovább, amikor eltávozott. A nagyszerű örökségnek ára van. Ahhoz, hogy a középszerűségen túllépj, minden nap be kell fektetned az utódaid számlájára!

Reply

—————

Date: 16/02/2016

By: szűcséva

Subject: tetteink

Az ember azzá válik, amit tesz. A tetteink visszahatnak ránk. A jótettek, az erények egyre jobbá tesznek bennünket, a rossz tettek, a bűnök lehúznak, beszennyeznek bennünket. Tetteink beépülnek a személyiségünkbe. Nem tudunk úgy jók lenni, hogy ezáltal jóvá ne váljunk. Nem tudunk úgy törekedni az igazságra, hogy ne váljunk egyre inkább igaz emberré. Nem tudunk úgy hazudozni, hogy ne váljunk előbb-utóbb hazuggá. Tetteink meghatároznak minket.

Reply

—————

Date: 14/02/2016

By: szűcséva

Subject: Igazság

Ma kint voltam Csínodon, és megcsodáltam az ottani “gyárakat”! Végül is minden gazdaság egy ipari park, a szépen gondozott, megtrágyázott legelő, kaszáló, szántóföld a nyersanyag forrás, melyet évezredes tapasztalatokkal rendelkező gazdák bölcsen begyűjtenek, hogy táplálják állataikat, fenntartsák létüket! A Teremtő ad kristálytiszta forrásvizet, napfényt, esőt és a jó gazda kis háza mellett álló hatalmas gazdasági épületében állataival a rét zöld gyepéből, krumpliból, e hegyeken megérő szemes takarmányból finom tojást, tejet, vajat, sajtot, túrót készít! Szépen bölcsen mindent feldolgoznak, itt készül a finom sonka, a kolbász, az ízletes disznófősajt, a kocsonya, mindazt mit a természet bölcsen szeretettel ajándékba ad!! Gombából, a havasi meggyből savanyúság készül, málnából, eperből, szederből finom ízek, zamatos szörpök lesznek, a finom madártej mellé!! Igen Minden egyes gazdaság egy külön önálló világ, mely termel annyit, amennyire egy családnak szüksége van, s a maradékot értékesítve egy gazdaság hoz annyi pénzt is miből a szükséges dolgokat meg lehet vásárolni! Ha az ember szerény és szorgalmas, akkor ahogyan az egyik gazda mondta, a széle üti a hosszát, fent tartható az élet a magas hegyek között!!

Csodálom az évezredes kultúrát, mi egy egy gazdát, családot itt a mostoha, zord vidéken is békés, nyugodt, fenntartható élettel ajándékozza meg! Itt az Uz völgyében még mindig többen születnek, mind amennyien meghalnak, s ezért, bár innen is mennek el a nagyvárosokba, mégis a népszámlálási adatok itt évről évre pozitívak!! Biztos vagyok benne, hogy ez a csendes, életet jelentő kultúra a legfontosabb itt a hegyek között, és sajnos ezt a törékeny tudást a nagyvárosok zajos, arrogáns, tolakodó, az életet ledaráló ismeretei a sok csillogó üres reklámmal behavazza, elpusztítja! Ne hagyjuk, hogy így legyen! Ne a múzeumokban őrizzük népünk évezredes tapasztalatának kincseit, hanem vigyük tovább azt az életet, mely fenntartható a hegyeink között!

Reply

—————

Date: 01/02/2016

By: ecori

Subject: Tetteink határozzák meg kik vagyunk


Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek? .....cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által. Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül.
Jak 2,14-26.

Reply

—————

Date: 11/12/2015

By: szűcséva

Subject: Anyám intése


El ne add az ősi házat,
El ne add az ősi telket,
Hol a csűrön késő őszig
Gólyamadár kelepelget.
Ha elfáradsz a világban:
Gyere haza megpihenni,
Az öreg fák árnyékában
Szép időkre emlékezni.
Rád nevet, mint hajdanában,
A cseresznye, piros alma;
Gyermek leszel, újra fiam,
S belefogsz egy régi dalba.
Szántófölded kenyeret ád,
Az a föld jó kalásztermő!
Friss vizet a csörgő patak,
Tüzelőnek fát az erdő.
Gyümölcsfáid oltogatod,
Tisztogatod, nyesegeted,
Ablak alatt a kis kertben
Az utakat rendezgeted.
El-elsétálsz a mosolygó
Virágok közt andalogva...
Úgy-e fiam, hozol majd ki
Egy-egy szálat a síromra?
El ne add az ősi házat,
El ne add az ősi telket,
Hol a csűrön késő őszig
Gólyamadár kelepelget.

(Pósa Lajos)

Reply

—————

Date: 05/11/2015

By: ecori

Subject: Hogyan használhatom adottságaimat mások szolgálatában?

Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak. (1Pt 4,10)
A helyi rózsatermesztők klubjához tartozva megtudtam, hogy a legtöbb rózsafajta úgy jött létre, hogy a kívánt fajta rügy-szemét beoltották egy gyökértörzsbe. Az új növény tulajdonságait a kertész által beoltott szem fogja meghatározni.
A lelki életben is látok hasonlóságot ehhez. Amikor Isten családjának részesei leszünk, a "vad" részt levágja rólunk, és új életet olt a gyökértörzsbe. Ahogy a kertész eldönti, milyen rózsafajtát kíván szaporítani, Isten is meghatározza, milyen lelki adományokat ad, hogy szolgáljunk azokkal a Krisztus testének tagjai felé.
Számomra az egyik legnehezebb dolog elfogadni azt, hogy Isten nem olyan lelki ajándékokat adott nekem, amelyre én gondoltam, amellyel egyfajta "lelki híres ember" lettem volna. Ehelyett azt végzem, amit bárki megtehet: ételt osztok önkéntesként, szendvicseket készítek egy hajléktalan ellátóban, vagy bátorító szavakat írok gyászoló testvéreknek. Az évek alatt szerzett tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy Isten nem annyira azokkal a lelki ajándékokkal törődik, amelyek nekünk személyes megbecsülést hoznak, hanem inkább azokkal, melyeket mások szükségeinek enyhítésére használhatunk.

Reply

—————

Date: 22/08/2015

By: szűcséva

Subject: Az egyedüli változás, amiben hihetünk - P.C.Roberts


Hogy lényeges kérdésekben változást érhessünk el, az embereknek abba kell hagyniuk a „kövessük a vezért” játékot. De ha az emberek abbahagyják a vezér követését, akkor ki fogja vezetni őket? A válasz: senki! Magadnak kell vezérelned önmagadat.

Csakhogy az önvezérlést nem lehet megvásárolni, ajándékba kapni, vagy kívülről ránk erőszakolni. Annak belülről kell jönnie. Azzal kezdődik, hogy semmit sem vársz a „vezetőidtől”, és föléred ésszel, hogy mindennek belőled kell fakadnia. Azt jelenti, hogy megvan benned a bátorság, hogy ne vágódj hasra a hatalom előtt; megvan benned a méltóság, hogy számot tarts jogos és szent helyedre a Földön; hogy tiszteled önmagadat, és ezt másoktól is elvárod, és tiszteletben részesíted mindazokat, akik megérdemlik, akármi is a rangjuk vagy az osztályhelyzetük. Becsületességet jelent, hogy megtartod a szavad, és aszerint is élsz. És szenvedélyt jelent, hogy értelmes és meggyőződéseken alapuló életet élsz; hogy a szíved érzi, amit az elméd fölfog.

Ez nem a „mindenki önmagáért” elvét hirdető kiáltvány, hanem a bátorsággal, méltósággal, tisztelettel, becsülettel és szenvedéllyel telített egyének fölhívása együttműködésre, hogy olyan jövőt képzeljenek el, amelyet nem az uralmon levő politikai pártok és az általuk képviselt elvtelen és elnyomó rendszerek kényszerítenek rájuk.

Addig nem lehetséges „Mi, a Nép” nevében megszólalni, amíg „Én, a Személy” nem vagyok hajlandó kiállni a magam igazáért.

Ha azt akarjuk, hogy megváltozzon a jövő, az egyénnek kell megváltoznia. Ha elegendő számú egyén megváltozik, minden megváltozik.

Reply

—————

Date: 16/06/2015

By: szűcséva

Subject: a mindennapok margójára

Amikor a törpék megszerzik a hatalmat arra, hogy mindenkit egyenlővé tegyenek, csak egyféle módot ismernek rá. Levágják a fejét azoknak, akik magasabbak.

Wass Albert

Reply

—————