06/12/2010 10:33

Szélturbina- veszélyek

Sokan nem tudják, hogy a szélturbinák egészségkárosító hatása mellett (infrahang, zajkeltés, sztroboszkopikus hatás, madarak lekaszabolása, stb.) a tornyok egyenként is gigantikus építménynek számítanak. Több ezer tonna földet (4-5000 t) mozdítanak el az alapozásukhoz, s több háznyi méretü vasbeton alapba kerülnek, amelyet soha senki nem fog többet a talajból eltávolítani!!!

Ez mind késobb nem látszik, épp úgy, ahogy a 20-30-40 km-nyi kábelhálózat sem, ami a földben összeköti öket, ill. a hozzájuk épített hatalmas transzformátorállomásokat. Az egyik, Csallóközbe tervezett szélparkot pl. a tervek szerint 22 km hosszú , a termöföldben húzódó kábelhálózat kötné össze egymással Az általuk gerjesztett mágneses tér minden élöszervezetre káros, nem beszélve a hatalmas méretü tájrombolásról...


A madi szélerőműparkról több információ itt:

https://ecori.webnode.sk/kornyzeti-hatasok/szeleromuvek/

 

 

Egy észak- német házaspár (Oldenburstel-böl) mesél a szélturbinákkal kapcsolatos tapasztalataikról...

 

11 éve telepítettek a házuktól 700 méterre egy szélparkot, azóta egyre fokozódó panaszaik vannak. Eleinte "csak" alvászavar, késobb szívritmuszavarok (több orvost, kardiológust is felkerestek), elviselhetetlen fülzúgás egész nap, nyugtalanság, stb. Kb. három éve váltak ezek a panaszok mindennapossá. Eleinte azt hitték, csak ök szenvednek tölük, de fokozatosan kiderült, az összes szomszédnak (még a fiataloknak is) vannak hasonló panaszaik. A házaspár, úgy mind sokan a környéken, mielöbb el szeretne a faluból költözni. Hiába a csodálatos környezet, nyugalmuk már régóta nincs. De ugyan ki venné meg a házaikat???

 

Vajon ez vár ránk is itt, a Csallóközben?

 

Nemrég a madi polgármester egy vezetö sajtótermékben ( Szabad Újság) nyilatkozta, hogy a szélpark ma is élö terv, tehát a Madban és a környezö falvakban élök cseppet sincsenek biztonságban! Ha ez a rémálom megvalósulna, 22 km-nyi kábelhálózat kerulne a földbe, 15-20 darab 150 méteres torony épülne meg 50 méteres rotorkarokkal, családi ház méretü vasbetonalapba ágyazva....és ne felejtsük el a hatalmas vanádiumos tárolót pár száz méterre a falutól, Padány irányába!

 

Milyen jövö várna az itt élökre? Oldenburstel sorsára jutnánk?

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=jQdpjqKvjhc&feature=player_embedded#!


 

—————

Back